Saturday 23 May 2009

Вярата е най-ужасната болест на съзнанието

Някъде прочетох, че основната разлика между животните и хората е съзнанието. Не повярвах на това твърдение. През цялото ми детство аз бях обграден от кучета, които толкова много ме обичаха. Играеха си с мен по цял ден. гледаха ме умно. Имах едно куче, което знаеше точно в колко часа идвам на село и ме чакаше на входа на селото всеки уикенд. Как може да няма съзнание?

С течение на времето се убеждавам, че животните нямат съзнание. Наблюдавайки човешкото съзнание, откривам толкова много недостатъци, че природата със сигурност е лишила животните от тях.

Ако животните имаха съзнание, щяха да притежават и прилежащите с него недостатъци.

Ако те не си вярваха, както повечето хора, лъвът никога нямаше да ходи на лов, защото нямаше да си вярва, че ще хване антилопата. Лястовиците, нямаше да строят къщата си парченце по парченце, защото нямаше да си вярват, че няма да се отлепи. Бобрите нямаше да строят бентове, защото нямаше да си вярват, че реката няма да ги бутне.

Императорските пингвини, никога нямаше да пазят единственото си яйце в продължение на четири месеца, без храна и вода при минус 70 градуса, защото кой би повярвал, че то ще оцелее при тези условия. Дивите гъски в Индия, никога нямаше да се опитват в продължение на три седмици да прелетат над Еверест, за да снесат яйцата си в Тибет, защото нямаше да си вярват, че са способни на това.

Въпреки, че нямат съзнание, животните не се предават. Те не падат духом, не се отчайват. Когато се провалят, опитват пак. Поради липсата на съзнание, те не мислят за неуспеха в предишния опит. Те се фокусират изцяло в постигане на успех при следващият път. Защо ние не можем да го направим? Толкова е елементарно. Навсякъде пише, че сме най-висшата форма на живот. Защо психиката ни е толкова нисша тогава?

Липсата на съзнание, означава и липса на предразсъдъци. Когато едно врабче от България, срещне едно врабче от Франция - за него то е врабче. Няма значение, дали майка му го е снесла под Айфеловата кула, да ли е яло само овесени трици, дали баща му е турчин, дали брат му е обратен. Врабчето няма предразсъдъци. За него другото врабче е преди всичко врабче. Защо за хората е толкова трудно, да приемат другите, преди всичко като хора?

Вярата и предразсъдъците са най-ужасната болест на съзнанието. Никога не губете вяра в себе си, за сметка на предразсъдъците.

1 comment:

gogi69 said...

silno, mnogo silno!
pozdrav! :)