Saturday 23 May 2009

Изкуствен интелект

След известно време изкуственият интелект ще навлезне трайно в живота ни. Кафе-машината ще регистрира настроенито ни сутрин и ще приготвя еспресо, двойно, ЛАТЕ или чай в зависимост от дозата ободрение, което ни трябва. Гардероба ще браузва всички модни интернет страници и ще Ви подава дрехи, които са в крак с модата. Печката ще се самоизключва секунда, преди печеното да прегори, а телевизора ще пуска порно, вместо реклами.

Дотук добре.

Лошото идва с това, че този Изкуствен Интелект го създават хора. Хората имат Естествен Интелект. Някои. Следователно машините с ИИ, ще носят и недостатъците на ЕИ. Ако ви се падне лаптоп материалист, той няма дори да се включи, ако не сте адвокат или пластичен хирург. Климатик със шизофрения. Прибирате се лятото, той през деня получил халюцинации, че са го отвлекли в Аляска - 49 градуса в стаята. Пералня с клаустрофобия - трябва всеки път да я успокоявате по 10 минути в мокрото, преди да пуснете дрехите. Сешоар-расист - ако Ви е черна косата, забравете да я изсуши. Микровълнова печка кариеристка - вие я настроите на две минути, тя работи четири, да преизпълни задачата и се изпарява вечерята. Прахосмукачка алкохолик - ти минеш да събереш боклука, тя го повърна на килима. Телевизор далтонист - не се чудете, защо морето е розово! А най-тъпо е да ви се падне асансьор със страх от високо или аспиратор с алергия към пушек.

Ама на, пуста младост, тече като вода - не ке ги видим тия шове...

1 comment:

saty said...

:))) Често си мисля, че когато компютрите достигнат онова ниво, дето имат в нф л-ра, ще са много по-хора от хората - просто щото посоката на промените у 2те групи творения е противоположна... Тъжно - по отношение на хората.