Saturday 23 May 2009

Човешка книга

Виждали ли сте "Червената книга"?. Аз никога не съм я виждал. Като бях малък, първо мислех, че в нея записват всички комунисти. После си промених мнението, че вътре има снимки на всички футболисти на ЦСКА.

За щастие се оказа, че вътре слагат биологични видове - застрашени, изчезващи или изчезнали.

Трябва да направят "Човешка книга". Вътре ще поставяме снимки на човешки индивиди - застрашени, изчезващи или изчезнали.

Ще поставим деца, защото с всеки изминал ден те изчезват. Все по-малко човешки индивиди са деца. Бебето се превръща в тийнейджър. Няма криеница, няма гоненица, няма "Костенурките нинджа".

Ще поставим различните, странните, неразбраните, отритнатите. Всички онези, които не се вписват в общата картинка. Всички онези, които не се страхуват да покажат себе си. Да опънат платна и да поемат в собствен, напълно индивидуален курс на плаване. Тези, които винаги се насочват към най-опасните морета и океани и не харесват плаването в спокойни и сигурни води.

Докато природата сама създава различните видове животни с определена цел, хората имат способността сами да създават различното в себе си. Обществото има способността, да убива различното в себе си, за да предпази масата от новото, непознатото.

Ще поставим вътре всеки за когото всяко ново нещо в живота му е предизвикателство, а не страх. Онези, които не робуват на суеверия, не си четат хороскопа и не се страхуват, да бъдат себе си. Онези, които живеят заради самите тях, а не заради Обществото.

Тези индивиди са застрашени от изчезване. За мен е абсурдно, но някак си стигнахме до състояние, при което новаторството и различното се счита за дефектно и вредно. Имаме информация за културата и живота на всеки един народ, а не можем да превъзмогнем собствните, дребни предразсъдъци.

Всеки чака другия да започне пръв. Всеки се пази от грешки. Всеки търси утъпкана пътека, спасително въже, резервен парашут. Никой не иска да рискува и да заживее различно от масата.

Но аз вярвам, че някой ден ще се събудя в един свят, където няма да има неразбрани, странни, плашещи. Ще има нови, интересни, любопитни. И ще се усмихна.

No comments: